Besparen op vaste lasten? Dat kan!

Besparen op vaste lasten

Met vaste lasten bedoelen we de regelmatig terugkerende lasten. Dit zijn lasten waar je zelf een verplichting toe bent aangegaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de huur van je huis of het abonnement op je telefoon. Dit zijn over het algemeen niet de minste bedragen. Maar ja, wie kan er tegenwoordig nog zonder mobiele telefoon? Dus opzeggen is geen optie. Toch zijn er aan aantal mogelijkheden om je vaste lasten wellicht iets te kunnen verlagen. Hier vind je 7 gouden tips.

Tip 1: Besparen op internet & televisie

Heb je dat dure internetabonnement echt nodig? “Ja, want dan heb je een mooie hoge downloadsnelheid!” Op deze manier worden er onnodig veel dure abonnementen aan de man gebracht. We zijn nu eenmaal vatbaar voor mooie beloftes en allerlei extra’s dat geboden wordt. Achteraf blijkt dat je praktisch geen gebruik maakt van alle extra’s.
De goedkoopste internetaansluiting van 4 GB blijkt vaak meer dan voldoende, om snel te kunnen internetten, mailen, chatten etc. Het verschil tussen een goedkoop en een duur internetabonnement kan soms wel oplopen tot 400 euro per jaar. Bedenk ook goed welk televisieabonnement je echt nodig hebt. Voor een klein bedrag wordt vaak een extra zender aangeboden die we er voor “de leuk” maar bij nemen. Maar als je toch niet naar zo’n zender kijkt, scheelt je dat op jaarbasis snel een euro of 60. Soms zijn losse abonnementen zelfs wel goedkoper dan een all-in-one pakket. Vergelijk dit soort abonnement goed om jezelf overbodige kosten te besparen.

Tip 2: Bespaar op abonnementen

Naast abonnementen op tv, telefoon en internet, zijn er nog tal van andere abonnementen waarbij je je kunt afvragen of je ze echt nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan de krant. Kun je deze niet gewoon delen met de buren? Dit scheelt al de helft in kosten. Naast betaalde kranten zijn er tegenwoordig ook gratis kranten verkrijgbaar en deze vertellen hetzelfde nieuws als een betaalde krant. Lees je veel tijdschriften? Breng dan eens een bezoekje aan de bieb en duik daar de leesmap in. Als je veel vakliteratuur leest, kun je vragen of je baas dit voor je wil betalen. Dit is namelijk aftrekbaar van de belasting.

Tip 3: Bespaar op je rijgedrag

Enkele tips waarmee je kunt besparen op brandstof:

Controleer regelmatig de bandenspanning

Je maakt het je auto makkelijker om vooruit te komen, hierdoor rijdt je auto zuiniger

Zet de airco aan en laat het raam dicht

Met open ramen krijgt je auto meer weerstand waardoor deze meer energie nodig heeft om vooruit te komen.

Neem zo min mogelijk bagage mee

Extra gewicht zorgt voor meer brandstof gebruik. Dus loos alle overbodige gewicht. Dit geldt ook voor passagiers.

Tank zo goedkoop mogelijk

Gooi niet standaard de hele tank vol maar doe dit wanneer de prijzen gunstig zijn.
Sneller doorschakelen bespaart je ook brandstof.

Neem af en toe de fiets

Toelichting lijkt me onnodig.

Tip 4: Besparen op mobiele telefonie

Als je niet echt veel belt, heb je genoeg aan SIM only. Dit betekent dat je alleen voor de sim kaart betaald. Dit scheelt je wel 7 cent per minuut. Je kunt alleen geen nieuw toestel uitzoeken. Mocht je wel perse een nieuw toestel willen, kun je het best kiezen voor een 1 jarig abonnement.
Bovendien kun je besparen op je bundel. Je kunt beter voor een abonnement met iets teveel minuten en MB’s kiezen dan te weinig. Als je buiten je bundel belt dan kost je dit namelijk veel meer. Misschien kun je ook wat vaker e-mailen en Whats-Appen in plaats van bellen en sms-en. Veel databundels zijn goedkoper dan belminuten.

Tip 5: Besparen op witgoed

Sinds 2011 zijn er nieuwe energielabels geïntroduceerd. Waar een A-label eerst het zuinigst was, zijn er nu ook de A+, de A++ en de A+++ labels. Een A-label is dus tegenwoordig niet meer voldoende. Met een zuinigere koelkast bespaar je toch al snel € 50 per jaar. Is je koelkast vaker leeg dan vol, dan is een kleinere koelkast een stuk zuiniger.

Tip 6: Bespaar op je verzekering

Je kunt op verschillende manieren op je verzekering besparen. Zoek uit of de premie van je autoverzekering nergens goedkoper is. Vergelijkingssites zijn hierbij een geweldige hulp maar bereken de premie ook altijd zelf. Overweeg ook of je auto genoeg geld waard is om het meer dan WA te verzekeren.
Ook op je zorgverzekering kun je besparen. Het eigen risico bedraagt in 2015 € 375. Buiten het basispakket zijn de eerste € 375,- voor jezelf. Bedenk goed wat je allemaal wel of niet wilt verzekeren. Een tandartsverzekering hoeft namelijk niet altijd voordeliger te zijn, aangezien de kosten van een verzekering soms net zo hoog zijn als de kosten van een tandarts zelf. Wees dan ook kritisch op alle aanvullende verzekeringen.
Heb je een levensverzekering aan je hypotheek gekoppeld? Als je een tweeverdiener bent, kan de achterblijvende partner de woning waarschijnlijk niet helemaal financieren, maar wel een heel groot deel. Dit betekent dat je je ook niet voor de volledige 100% hoeft te dekken.

Tip 7: Bespaar op kleding

Op kleding besparen is erg simpel. Op internet staan een boel outlet winkels, sale en andere uitverkopen. Bij sommige winkels kun je extra voordelig shoppen met kortingscodes. Een kleine tip is het zoeken naar een kortingscode, vlak voordat je besluit iets te kopen.
Tweedehands kleding is ook helemaal hip. Ruil met vriend(inn)en of speur op Marktplaats. Je vindt op internet nog zat hele leuke kleren, maar dan veel goedkoper. Weet je eigenlijk wel wat je zelf in de kast hebt hangen? Vaak kun je zelf al tal van combi’s maken en blijkt dat je helemaal niks nieuws nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 Zuinigheidmetstijl.nl - Alle rechten voorbehouden.