Besparen op je boodschappen; dat wil toch iedereen

Besparen op boodschappen

Je herkent het vast: “Even een paar boodschapjes doen.” Vervolgens kom je met heel andere dingen thuis dan waarvoor je in eerste instantie naar de winkel ging. Meestal heb je ook nog veel te veel mee genomen en zijn het veelal dingen die je eigenlijk helemaal niet echt nodig hebt. Ik heb hieronder een aantal handige tips verzameld, die je een hoop geld kunnen besparen op je boodschappen.

Tip 1: Maak een lijstje voor je boodschappen

Om bovenstaand voorbeeld te voorkomen, is het handig om een lijstje te maken. Ga thuis na wat je nodig hebt en bekijk eventueel eerst de reclamefolder van de supermarkt. Vergeet het lijstje niet mee te nemen naar de winkel. Wijk niet van je lijstje af! Zorg wel dat je niet met een lege maag naar de supermarkt gaat, ook dan neem je meer mee dan nodig is.

Tip 2: Kies voor heel in plaats van half

Heb je er weleens op gelet wat een half brood kost? Doe dat x2 en je zult zien dat je dan duurder uit bent dan wanneer je een heel brood zou kopen. Brood kun je prima bewaren in de vriezer. Als je gewoon steeds de plakjes er uit haalt die je wilt eten, blijft het ook lekker vers. Er zijn meer producten die goedkoper zijn wanneer je er meer van koopt en die ook nog goed te bewaren zijn in de vriezer. Zo kun je besparen op je boodschappen èn je hoeft minder vaak naar de supermarkt.

Tip 3: Snijd je groenten zelf

“Gemak dient de mens.” Maar dat gemak moet duur betaald worden. Zo ook de zakken met gesneden groenten en de kant-en-klaar pakketten (welke vaak voorgekookt zijn). Zelf je groenten snijden is altijd een stuk goedkoper en verse groenten bevatten veel meer vitamines dan de voorbewerkte groenten. Je geniet meer van je maaltijd als je deze helemaal zelf hebt bereid. Bovendien ben je langer met je eten bezig, daardoor beginnen je hersenen eerder met het verwerkingsproces. Als je gaat eten, heb je vaak sneller het gevoel dat je vol zit. Je hoeft dus ook niet zo veel te eten.

Tip 4: Koop een barbecuepakket

In een barbecuepakket zit veel vlees en het pakket bevat meerdere soorten vlees. Barbecuepakketten zijn relatief goedkoop. Als je alle soorten vlees uit zo’n pakket los zou kopen, ben je een stuk duurder uit. Wanneer vlees in de aanbieding is, koop dan grotere hoeveelheden. Vlees is ook een product dat je heel goed in de diepvries kunt bewaren. Overigens is het helemaal geen noodzaak om elke dag vlees te eten. Op deze manier heb je altijd goedkoop vlees.

Tip 5: Kies voor huismerken

Er werd vroeger altijd gedacht dat een huismerk kwalitatief gezien een stuk minder was dan een A-merk. Dit is natuurlijk allang niet meer het geval. Tegenwoordig heb je in de meeste supermarkten zelfs de keus uit 3 verschillende product categorieën; Het dure A-merk, het goedkopere huismerk en het spot goedkope basismerk. Het basismerk is soms inderdaad van een iets mindere kwaliteit maar een huismerk is prima te doen. Probeer wat vaker voor een huismerk te kiezen en je zult merken dat je aanzienlijk minder uitgeeft aan je boodschappen terwijl je een gelijkwaardige kwaliteit aan producten geniet.

Tip 6: Ga eens wat vaker naar de markt

De markt is niet altijd veel goedkoper dan de supermarkt. Ga je wat later op de middag naar de markt, kun je veel producten vaak wèl een stuk goedkoper krijgen. Een groot gedeelte van je boodschappen kun je dan tegen bodemprijzen kopen. Handig voor een voorraadje broden. En wat dacht je van een lekker stukje kaas? Een bezoekje aan de groenteman is ook zeker de moeite waard. Op de markt kun je meestal nog wel onderhandelen over de prijs. Bovendien zijn de producten van de markt vaak een stuk lekkerder dan uit de supermarkt.

Tip 7: Zorg dat je niet teveel mee kunt nemen

Het is niet alleen beter voor je gezondheid maar ook voor je portemonnee. Pak de fiets in plaats van de auto. Op de fiets kun je vaak lang niet zoveel meenemen als met de auto. Tenminste, als je nog een beetje fatsoenlijk wilt kunnen fietsen. Want als het echt moet, krijg je 4 tassen boodschappen ook wel op de fiets naar huis. Om de hoeveelheid boodschappen nog meer te beperken is het verstandiger om een mandje te nemen in de winkel en de winkelwagen te vermijden. Het gezeul met een veel te zwaar mandje beweegt je een stuk sneller richting de kassa.

Tip 8: Let op de houdbaarheidsdatum

We gooien met zijn allen een hoop eten weg, nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Zonde! De houdbaarheidsdatum geeft alleen maar aan dat de garantie van de producent is verstreken. Het betekent niet altijd dat het product niet meer goed is. Hartige producten (chips, eten in blik en koeken) bewaart in blik, echt nog niet bedorven na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Producten als koffie, thee, zout, suiker en alle kruiden kunnen in feite niet eens bederven. Sommige zuivelproducten blijven vaak nog tot binnen één week na de houdbaarheidsdatum goed. Als je hier wat kritischer mee om gaat, kun je best nog wat besparen op jaarbasis.

Tip 9: Kook meer, bespaar meer

Kook eens een dubbele portie. Wat je overhoudt, doe je in een bakje of schaaltje en bewaar je in de koelkast of in de diepvries. De kliekjes kun je later in de week alsnog eten of maak er met enkele toevoegingen een compleet andere maaltijd van. Zo hoef je voor 2 maaltijden maar 1 keer te koken. Sommige gerechten zijn ook prima te gebruiken als lunch. De meeste gerechten smaken ook nog eens veel lekkerder.

Tip 10: Houd een huishoudboekje bij

Elk huishouden heeft inkomsten en uitgaven. Wanneer je bij houdt wat je hebt uitgegeven, weet je ook wat je nog te besteden hebt. Zo wordt je je een stuk bewuster van je uitgave patronen en zal je meer proberen te besparen. Wanneer je boodschappen doet, betaal dan met contant geld. Dan besef je meer wat je nu eigenlijk uitgeeft. Kijk de bon ook altijd goed na op eventuele fouten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 Zuinigheidmetstijl.nl - Alle rechten voorbehouden.