Startset Carbidschieten

Carbidschieten kennen we allemaal. Voor de mensen die er nog nooit van hebben gehoord, zal ik het even kort uitleggen. Carbid schieten is een traditie die voornamelijk plaatsvindt gedurende oudjaarsdag. Dit om met oorverdovende knallen het oude jaar af te sluiten of het nieuwe jaar in te luiden. Het is maar net hoe je het bekijkt.

Oorspronkelijk diende het carbid schieten om “boze geesten” te verdrijven. De donderende knallen worden veroorzaakt door een paar brokken carbid met een beetje water in een melkbus te doen. Vervolgens wordt de melkbus afgesloten met bijvoorbeeld een deksel en na een paar seconden wordt het vrijgekomen gas in de melkbus ontstoken. Met een luide knal wordt het deksel van de melkbus geschoten. Dit noemt men carbid schieten.

De beginnende carbid schieter

Wanneer je niet bekend bent met carbid schieten en je wilt het toch graag eens proberen, raad ik je de startset carbidschieten aan. De startset carbidschieten is een voordelig en compleet pakket en bestaat uit 2 extra dikke blikken van 5 liter met een “zundgat” aan de onderkant. Tevens zitten er 2 deksels bij de set. De deksels hebben een speciale afsluitende ring zodat de druk niet te hoog wordt in het carbid blik. Als klap op de vuurpijl zit er ook nog eens een halve kilo mini carbid bij de startset carbidschieten. Dit is genoeg om ongeveer 30x te knallen. Het pakket zou niet compleet zijn, als er geen handleiding in zou zitten. Het voordeel van de startset carbidschieten is, dat je gewoon lekker in de tuin kunt oefenen. Carbidschieten met een carbid blik is de meest veilige manier om bekend te raken met het traditionele carbid schieten. (De veiligheidsregels in acht genomen natuurlijk)

Hoe werkt de startset carbidschieten?

Plaats ongeveer 50 gram mini carbid in het carbid blik en voeg een beetje water toe (5ml). Je kunt er ook even flink in spugen. Door de toevoeging van vocht begint het carbid te sissen. Druk dan de deksel handvast op het carbid blik. Zet het blik lichtelijk schuin op een stevige ondergrond om te voorkomen dat het deksel terugkaatst. In het gras wil het ook prima. Houd het blik vast met de hand of (veiliger) zet je voet er op. Wacht ongeveer 10 seconden. (Dit is net als bij melkbusschieten uitproberen) Ontsteek het carbid blik met een aansteker. Niet schrikken maar het verfblik carbidschieten kan echt een mega harde knal veroorzaken.
Knalt het blik niet zo hard; dan moet je iets langer wachten voor het ontsteken.
Knalt het blik niet hard en krijg je een steekvlam en rook; dan heb je te lang gewacht.
Is het deksel met een loei harde knal afgeschoten; dan zit je precies goed met je verhoudingen.

Veiligheid staat voorop

Het verfblik carbidschieten is een zeer veilige manier om te leren carbid schieten.
De startset carbidschieten is uitermate geschikt voor de dames onder ons die eens een knal willen wagen. Ook kinderen kunnen (onder begeleiding van ouders) veilig leren carbidschieten op deze manier. Natuurlijk moet je met het verfblik carbidschieten net zo goed rekening houden met de veiligheid als met het carbid schieten met een melkbus of zelfs met een kanon. Hieronder vind je een aantal aandachtspunten betreffende veiligheid tijdens het knallen met de startset carbidschieten.

  • Gebruik alleen de speciale, voor verfblik carbidschieten geschikte, blikken
  • Draag ten alle tijden een veiligheidsbril
  • Als je gehoor je lief is, gebruik dan gehoorbeschermers
  • Als het ontsteek gat onder in het blik iets te groot is, kun je brandwonden oplopen tijdens het ontsteken van het blik; draag daarom altijd handschoenen
  • Ontsteek het blik met een lange gasaansteker; zo kun je een beetje op afstand blijven
  • Zorg dat iedereen achter het blik staat alvorens te ontsteken

Na het schieten, gooi je het blik leeg. Klop het witte residu van de carbidbrokjes en plaats ze opnieuw in het blik. Voeg eventueel een nieuw brokje carbid toe. Herhaal het hele ritueel om nogmaals een mega harde knal te produceren met je eigen startset carbidschieten.

Wil jij ook zo'n startset carbidschieten? Klik snel >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 Zuinigheidmetstijl.nl - Alle rechten voorbehouden.