7x Besparen in de wintermaanden; op energie én autokosten!

7x Besparen in de wintermaanden

Het wordt weer koud. De temperatuur wisselt nog een beetje: ‘warm’ – koud – ‘warm’ – koud. Maar zomerweer ligt de komende tijd niet op de loer. Nee, eerder is het binnenkort constant koud. Geeft niet, want de wintermaanden hebben ook zo hun charme. Van veel buiten zijn gaan we naar het grauwige binnenzit-weer. Winst? Je geeft minder geld uit aan het pakken van terrasjes. Verlies? De energiekosten in huis zijn hoger, autorijden is duurder én iets gevaarlijker.

Kleinste moeite, makkelijk bespaard

Geen zorgen, overal valt op te besparen in de wintermaanden, dus ook op energie en autokosten. Juíst op energie. Het wereldwijde web staat vol met bespaartips die tal van mensen al je voorkauwen. Makkelijk, we hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Hier voor jou de tips die ervoor zorgen dat jij met de kleinste moeite, veel geld overhoudt deze winter.

Energie: let op die kachel

Op de energierekening valt heel veel te besparen in de wintermaanden. De kachel heeft de grootste invloed op de rekening. Met een paar simpele veranderingen, bespaar je zo €600,- per jaar!

Let op die kachel; thermostaat omlaag

1. Kachel uit

Zet kachels in ruimtes waarin je niet bent uit. Zorg er dan ook voor dat de deuren van de betreffende kamers gesloten zijn (anders wordt er gestookt tot deze ruimtes ook warm zijn). In de slaapkamer hoeft de kachel ook niet per se te branden, scheelt al zo’n €70,- per jaar.

2. Thermostaat lager

Is het bij jou thuis altijd 21 graden? Hoeft niet hoor. Probeer de kachel eens standaard een graadje lager te houden. Met 19 of 20 graden is het ook warm én de overgang van binnen naar buiten is iets minder groot. Koud? Draag een warme trui en kruip gezellig onder een deken.

3. Minimaal 15 graden

Zorg ervoor dat de kachel wel een minimumtemperatuur heeft. Zet de radiator niet helemaal uit, maar houd deze op zo’n 15 graden. Zo worden ruimtes ’s morgens makkelijk op een comfortabele temperatuur gebracht. Dat kost minder dan ruimtes weer helemaal ‘opnieuw’ opwarmen.

4. Stel je thermostaat in

Met een thermostaatklok stel je gewenste temperaturen in. Wil je dat het ’s morgens als je opstaat warm is, dan ‘vertel’ je de thermostaat dat deze een halfuur eerder moet aanslaan. Wil je meer vrijheid? Gebruik dan een slimme thermostaat. Deze bestuur je via een mobiele applicatie. Zo kun je buitenhuis beslissen wat de thermostaat moet doen. Handig! Zo’n thermostaat kun je los aanschaffen, soms krijg je deze bij een abonnement. Daar betaal je soms extra voor, of je moet de thermostaat weer inleveren bij afloop van het contract. Er kunnen dus wat haken en ogen aan zitten: check dit voor de aanschaf.

5. Vergelijk energie

Heb je geen zin om op al het bovenstaande te letten? Dan kun je altijd nog één keer per jaar energie vergelijken. Daarmee kun je al snel €250,- per jaar overhouden.

Auto: zo min mogelijk rijden

In de winter heeft je auto het wat zwaarder. Dat komt vooral door de kou. Wist je dat autorijden daardoor ook wat duurder is? Daarbij is de reistijd vaak langer en loop je meer risico op ongevallen. Dus… Ga, waar mogelijk, fietsen! Word je ook snel warm door het bewegen.

In de winter heeft je auto het wat zwaarder

6. Hou benzinekosten laag

Minder autorijden zorgt voor minder uitgaven aan benzine. Logisch natuurlijk, maar in de winter is er meer voordeel. De benzinetank is in de winter sneller leeg. Je verbruikt meer brandstof dan met warm weer. Dat komt omdat de samenstelling van de benzine anders is, in verband met de lucht die in de winter dikker is, waardoor verbranding weer moeilijker is. En er zijn nog meer oorzaken.

7. Verklein schadekans

Hoe meer je de auto laat staan, hoe minder kans je loopt om met het winterweer schade te rijden. Want in de winter gebeurt dit sneller dan in de zomer. Afhankelijk van je autoverzekering, wordt schade vergoed. Sommige schade zou je in principe kunnen negeren, zoals een kras of deuk. Maar een auto die ‘total loss’ is of een auto die is de sloot ligt: dat is andere koek. Probeer zo veel mogelijk op de fiets te gaan. Vooral op dagen waarop het risico op een auto-ongeluk groter is, zoals met gladde wegen door vrieskou. Uiteraard kan het tijdens een fietsrit ook fout gaan. Auto of fiets? De keuze is aan jou.

<strong>Nog meer besparen? Klik hier >>></strong>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 Zuinigheidmetstijl.nl - Alle rechten voorbehouden.